Driewerf hoera

Koningsdag 2022: in heel het land werd het eindelijk weer gevierd, en hoe! Fijn ‘dat het weer kan’. 

Op diezelfde dag kwam het nieuws naar buiten dat het Koningshuis minder steun krijgt in hun bestaan. Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen, maar belet mensen niet om er een feestje van te maken. 

 

Mijn Koningsdag begon met al vroeg in de ochtend een kleedje bezet houden voor dochterlief die haar spaarpot wilde spekken. De vrijmarkt trok velen aan en bij de kraam kwam ik in gesprek over enkele boeken die we verkochten. Over wat dat boek heeft gedaan bij die moeder en hoe ze haar opvoedstijl aanpaste na het lezen ervan. Ze was er een betere moeder van geworden en daardoor een gelukkiger mens, zei ze! Een andere ‘klant’ betaalde voor een spelletje, maar nam het niet mee. Mijn dochter mocht het aan iemand geven van wie zij dacht dat die het nodig had. Mijn dochter speurde gericht naar iemand en kon zomaar een gratis spel geven aan een volslagen onbekende. Het leverde een sociaal gefocuste dochter op, een verrast kindje en twee kinderen die naar elkaar lachen. Is dat niet mens en christen zijn pur sang? 

 

In de middag trad ik op een festival op. Vanaf het podium zag ik stralende mensen met een lach op het gezicht, die meezongen en oude vriendschappen nieuw leven in proosten. Prachtig om zoveel plezier in een volgepakte feesttent te zien!

 

Het volgende station was de kermis, waar dochterlief naar hartenlust met vriendjes overheen banjerde. Een negenjarige laat je steeds meer los, je mag leren vertrouwen op haar eigen kunnen om de wereld een plek te geven. En dat proces is moeilijk als papa, maar zo nodig om door te komen! 

 

Daarna naar het marktplein, waar duizenden verenigd zijn rondom de majestueuze kerk. Velen zullen er nooit binnen zijn geweest, maar zijn maar wat blij dat hij onderdeel is van het decor. Misschien net zo als bij het Koningshuis? Onder het genot van een biertje spreek ik met iemand die heeft ontdekt in zijn leven dat geld niet alles is. “Volg je hart en heb vertrouwen dat het goed komt,” sprak hij en vertelde dat hij zijn leven nu anders inricht omdat de liefde voor hem voorop staat. “Ik verdien nu minder, maar ben rijker dan ooit.”

Koningsdag 2022: niet zomaar een feestje. Geen dom, doldwaas feest, maar het moment om je levensverhaal te delen! Als je goed kijkt en luistert, zijn er mensen met zoveel diepere lagen en wijsheden waarbij ik denk: hier is God aan het werk, misschien zonder dat deze mensen er zelf in geloven!