'…nieuwe horizon…'

De zomer is begonnen en mijn dochter heeft bijna schoolvakantie. Zoveel vrije tijd, als ouder weet meer soms geen raad mee hoe de dagen te vullen met een dametje dat nog te jong is om zelf op pad te gaan! 

Maar gelukkig zijn daar haar ouders die ook vakantie opnemen en ze samen de wereld kunnen verkennen. Van camping, vliegreis tot bungalowpark: de tijd van de recreatie is aangebroken!

 

Een willekeurige toerist vertaalt recreatie met ontspanning. Recreëren doe je in je vrije tijd en er is een hele industrie omheen gebouwd die dit mogelijk maakt. Naast ontspanning is er een ander aspect: opnieuw maken. Het Latijnse ‘recreare’ betekent immers opnieuw scheppen maar kon ook ‘weer doen opleven’ of ‘verkwikken’ betekenen. Het wordt ‘re-creatie’ duidt dus op vernieuwing, verfrissing. De bedoeling van recreëren is het opladen, het vernieuwen van de energie en het ontladen van opgelopen spanningen. Rust en ruimte ervaren, niks aan de kop hebben, de kop leeg maken, andere horizonten ontdekken, letterlijk. 

In deze zomer mag je weer opleven. Je mag jezelf verfrissen met alles wat in je vrije tijd voorbij komt en wat jou weer oplaadt. 

En omdat dat voor iedereen verschillend is, is er een keur aan mogelijkheden op recreatief gebied! De vakantie is voor veel mensen het moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat zou je willen veranderen, met wie zou je meer of minder contact willen hebben en welke dagen mogen na de vakantie minder volgeboekt zijn? Deze bezinning is het begin van het opnieuw scheppen: het creëren van ruimte in je hoofd, in je agenda of in je sociale leven. Ontdek nieuwe vergezichten, een nieuwe horizon in je eigen leven. Kijk naar de kim en stel je voor dat je eraan voorbij kunt kijken. Waar wil je heen met je leven? Probeer er een fotootje van te maken, als je toch bezig bent!

 

Ik wens je alle tijd en genot om te ontspannen, leuke dingen te doen en de zomeravonden te besteden aan goede voornemens om de rest van het kalenderjaar op jouw manier in te kunnen vullen! 

 

Goeie zomer!