'...without a spark...'

Vorig jaar op Eerste Pinksterdag leerde ik iemand uit Gelselaar kennen die zijn best deed zo duurzaam mogelijk te leven. Met alle kennis die hij bezat als ingenieur van de Universiteit Wageningen erkende ook hij het moeilijk te vinden duurzaam te zijn. ‘Je kunt niet alles goed doen, maar wel blijven proberen’, was zijn boodschap. 

 

Het zette mij op het spoor dat ook ik hier iets mee kan. Zowel voor mezelf als voor de toekomst van mijn 9-jarige dochter. En niet alleen voor haar, maar voor alle nieuwe generaties. Maar ook omdat ik geloof dat we deze aarde hebben ontvangen om er zuinig op te zijn. Duurzaam leven, minder waterverbruik, minder of geen vlees, ‘ontspullen’ en wat al niet meer. 

Maar ik werd na dat gesprek aan de keukentafel tijdens Pinksteren niet ineens vegetariër, ik behield mijn dieselauto, koop spulletjes die te goedkoop in de schappen liggen en ik heb geen eigen moestuin. Tjonge, ik ben een veertiger die is opgegroeid met consumptie, welvaart, barbecues en vliegvakanties. Toen internet opkwam, webwinkels en budgetwarenhuizen hun intrede deden, was dat een verrijking! Zo’n veertiger verandert niet ‘zomaar’! Maar dat een betere wereld bij jezelf begint, dat sijpelde door. 

En zo groeide het besef dat ook ik kan of moet meebewegen en veranderen (ook al wil ik dat soms niet toegeven). 

 

Nu, één jaar later, koop ik Achterhoekse groente en wat blijkt: het is smaakvol! Ik test vegetarische gerechten uit en koop biologisch vlees. Waarom hadden we eigenlijk geen regenton? Een kleine investering verder en het ding staat er. In de online kledingwinkel (tja, niet alles gaat nog goed!) selecteer ik op duurzaamheid en nog steeds is de keuze reuze! 


Langzaamaan is een verandering ingezet. Nieuw gedrag aanleren kost tijd en gaat met vallen en opstaan, maar het begin is gemaakt!

 

Afgelopen Pinksterfeest dacht ik aan hoe de discipelen van Jezus het evangelie gingen verspreiden. Velen raakten in vuur en vlam van hun verhaal en lieten zich meteen dopen. Ik geloof dat er ook velen waren waar het slechts een vonkje was dat oversprong, nauwelijks voelbaar. 

‘You can’t start a fire without a spark,’ zingt Bruce Springsteen. Eén vonkje kan leiden tot een vuurzee. Vorig jaar Pinksteren ontstond dat duurzame vonkje bij mij en het wordt telkens weer aangewakkerd. Zou ik dat vonkje kunnen laten overslaan naar anderen? Wie weet!