In 2020 ging een groep Winterswijkers op onderzoek naar behoeften: van henzelf en van anderen. Wat zij vonden was een diep gelegen behoefte tot ontmoeting van mens tot mens, een behoefte om handen en voeten te geven aan de uitdagingen van klimaatverandering en de behoefte om samen te zoeken naar zingeving en geloofsverbreding, waar een kerkgenootschap die behoefte niet kon vervullen. 

 

Hieruit is Klimop ontstaan: zoals de plant die vrijelijk tegen een muur kan woekeren, kriskras door elkaar en die al eeuwenlang symbool staat voor het eeuwige leven vanwege de altijd groene kleur. 

Klimop is onderdeel van de landelijke Leergemeenschap Pionieren die is ontstaan vanuit de zoektocht om op een andere manier om te gaan met zingeving en christelijk geloof, buiten de muren en structuren van wat kerk is. 

Klimop heeft daarvoor een locatie gevonden in de Scholtenenk, een oud schoolgebouw met een grote buitenruimte waar moestuinen en bloemenperken zijn. Vrijwilligers bewerken de grond om deze vruchtbaar te maken. Van de oogst eten we en delen we uit. In het huis van Klimop is ruimte voor een open gesprek onder het genot van een kopje koffie, het doen van spellen en maken van muziek en kunst. Regelmatig zijn er workshops, evenementen en zinzoekersavonden om de ziel en de geest bij te slijpen of om kennis op te doen over een duurzaam leven op onze planeet. 

 

Woning waar mensen meer dan welkom zijn,

een pleisterplaats om bij elkaar te schuilen,

waar elk van waarde is die hier verschijnt,

waar lachen is en tranen mogen stromen,

deuren die open staan voor groot en klein,

waar mensen volop nieuwe liefde dromen.

 

 

 

Klimop is een rustplaats voor hen die veiligheid zoeken, een broedplaats van nieuwe ideeën en een vindplaats van nieuw geloof, hoop en liefde.