TOT 20 JUNI VIND JE HIER STEEDS NIEUWE INFO. DUS HOU DE SITE IN DE GATEN!

 

Maanlicht draait om menselijke verbindingen in en om Winterswijk. Inwoners die op hun eigen manier 'het licht aandoen'. Voor henzelf en voor de ander, ieder met een eigen verhaal, uniek, onderscheidend, maar geworteld in wie we samen zijn. 

Nawal Elmakki

Hoe kom je 'binnen' in Winterswijk en wat tref je dan aan? Wordt de islam met haar gebruiken geaccepteerd in Winterswijk en zijn alle gebruiken cultureel gevormd of religieus? Nawal Elmakki is cultuurverbinder in Winterswijk om wederzijds begrip te creëren bij de lokale bevolking.

Zij vertelt over haar eigen ervaringen en deelt de sterke kanten van haar cultuur, zodat we in Winterswijk nog meer leren over elkaar. 

Marijke Hietkamp

Als Winterswijker, mens, lid van Sociaal Steunpunt Winterswijk en de PvdA zet zij zich actief in om armoede te bestrijden en elke inwoner tot zijn/haar recht te komen. 

Zij probeert het licht aan te doen voor iedereen, maar ziet ook dat er nog vele taboes zijn om te doorbreken. 

 

 

 

 

Freerk Hovinga

Sinds 5 jaar inwoner van Winterswijk en sindsdien volop actief in kerk en samenleving. Als predikant spreekt hij vele Winterswijkers in goede èn slechte tijden.  'Ga de wereld in en wees er voor elkaar' is voor hem een belangrijk motto, voor zowel kerk als maatschappij. 

Kristie Legters

Zij is Docent Beeldende Vormgeving en mentor bij Carmel College Salland Raalte en zelfstandig beeldend kunstenaar.

 

Haar werk is vooral herkenbaar door de doorkijkjes met trappen of ladders. Inspiratie vind zij als geboren en getogen Winterswijkse ook in de Jacobskerk. Hoe speelt zij als kunstenares met licht en donker en kan kunst bijdragen aan verlichting voor de mensen om ons heen?

 

Bas Visser


In juni naderen wij de Zonnewende. In de levenswijze van natuurgodsdiensten is dit een belangrijke ommekeer, net als het moment rond de Kerstdagen, wanneer de dagen juist 'lengen'. Bas Visser ontving inwijdingen van sjamanen en kent de inheemse visie en levenswijze van diverse natuurvolken. Zijn kennis en ervaring met natuurverbonden en prehistorische leefexperimenten is groot en hij heeft een visie op levensvragen vanuit liefde, eenvoud en overvloed. En hoe verbindt dit de Winterswijker tot waar hij is geworteld? We horen het op 20 juni, in gesprek aan tafel. 

 

 

Raymond Ubbink

Deze Winterswijker wordt op straat herkend als de vrolijke muzikant die in tal van bandjes speelde: drummen, percussie, saxofoon, zingen en entertainen, hij kan het en doet het met overgave. Hij brengt er licht mee in vele harten en kan met muziek een sfeer creëren die bijna als een heilige ruimte kan worden beschouwd. Hoe doet hij dat? Misschien wel door zijn voorkeur: reggae, dè zonnige muziek bij uitstek. Deze muzieksoort heeft een veel diepere betekenis dan menigeen denkt. Raymond geeft tekst en uitleg.   

 

 

Dienke Nijboer

De carriere van deze geboren en getogen Winterswijkse gaat van werken met kinderen, ouders, volwassenen tot zij die aan het einde van hun leven komen. Licht, donker en alle grijstinten passeren de revue bij deze kleurrijke persoon. 

Als uitvaartbegeleider is het haar passie mensen te begeleiden in de donkerste uren.

Of zijn dat juist de momenten dat het licht doorschijnt? 

Daria Kasimanova

Ze kwam als Russische in Winterswijk wonen en draait volop mee in de samenleving. Hoe verbind je je aan een nieuwe cultuur? Waar loop je dan tegenaan? Word je wel geaccepteerd? En hoe werkt dat als er een oorlog uitbreekt en de Westerse wereld tegen je moederland is? 

Een gesprek over verscheidenheid en verbinding.

Malon Oonk

je bent jong, staat positief in het leven, moeder van twee, een zelfstandig vrouw en wordt langzamerhand blind.... 

Je weet dat je over enkele jaren je zoons niet meer ziet en dat je zelfstandigheid flink is ingeperkt. 
Malon maakt het door. En toch staat ze er, pakt ze aan, leert omgaan met haar beperking. Angelique Krüger spreekt haar over dit proces en over donker en licht, wat door haar 'blik' in een heel ander daglicht komt te staan. 

Rinnie Hartog 

Werkzaam als barman, kok, jongerenwerker of zanger: Rinnie maakt contact als levensadem voor zijn bestaan. En toen de lockdown dat onmogelijk maakte, viel er bij hem ook iets weg. Maar hij krabbelt op. Hoe? Hij kan erover zingen en vertellen bij Maanlicht!

 

 

Colin Dokter

Jong muzikaal talent uit Winterswijk. Colin studeert aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Een DJ met theoretische vakkennis en talent om via muziek te verbinden. 

Tijdens Maanlicht produceert hij, geïnspireerd door de Jacobskerk en de gesprekken, een track om samen met Jazzy Women ten gehore te brengen.